Twee jaar na het KB psychosociale risico's...

Waar staat u nu?

Psychosociale risico's blijven het minst tastbare welzijnsdomein op de weg naar meer welzijn voor uw werknemers. De wetenschap rond dit domein is in volle evolutie en ook de werkelijkheid (vol stress, burn-out en agressie) laat ons niet meer toe om dit welzijnsdomein weg te denken.

 

De welzijnswetgeving paste zich aan in 2014 naar de recente evoluties in theorie en praktijk: naast aandacht voor pesten, ongewenst seksueel gedrag en geweld op het werk, werd sindsdien ook aandacht gegeven aan die situaties die aanleiding geven tot stress en burn-out. Voor velen was niet duidelijk wat er precies veranderde of welke maatregelen preventief genomen kunnen worden. Wij nodigen u uit om even stil te staan bij de weg die u al heeft afgelegd en de wegen die u nog kan inslaan met uw bedrijf en werknemers.

1. Draagvlak en betrokkenheid

Vooraleer een effectief beleid te kunnen opbouwen, is het nodig om een voldoende sterk draagvlak te hebben binnen uw bedrijf. Net zoals een welzijnsbeleid pas effectief kan worden als iedereen ook gelooft in het nut ervan, kan uw psychosociaal beleid niet starten als management en werknemers psychosociale risico's zien als "iets wat tussen de oren zit". In het uitbouwen van een gedragen beleid is het immers belangrijk om iedereen mee te betrekken in dat beleid. Door uw werknemers te betrekken is het al mogelijk om meer erkenning te geven voor hun inzet.

 2. Risico's: negatieve maar ook positieve onzekerheden

Binnen veiligheid worden risico's vaak als negatieve onzekerheden gedefinieerd. Financiële aspecten van uw bedrijfsprocessen spreken ook van risico's maar beschouwen daarbij ook de positieve onzekerheden (kansen) voor uw bedrijf. Ook bij psychosociale risico's is het belangrijk om risico's zowel op een positieve als negatieve manier te benaderen: bekijk niet alleen wat het welzijn van de werknemers en uw organisatie kan schaden, maar zoek ook de opportuniteiten die al aanwezig zijn binnen het bedrijf en die al meer welzijn creëren. Dit leert niet alleen de organisatiepsychologie ons, maar ook de goede praktijken.

 3. Preventie van psychosociale risico's?

Zoals de wetgeving het ook aangeeft, moet het psychosociaal welzijnsdomein meegenomen worden in het dynamisch risicobeheersingssysteem. Het uitvoeren van de risicoanalyse en nemen van gepaste maatregelen is immers geen eenmalige operatie, maar kadert binnen een proces van voortdurend verbeteren en groeien naar meer welzijn. U doet er niet alleen uw werknemers, maar ook uzelf een plezier mee door in te zetten op de primaire preventie van psychosociale risico's (zoals het aanpakken van de oorzaken van stress, burn-out, agressie…). 

Aanvullend kunt u secundaire preventiemaatregelen treffen door te waken over bijvoorbeeld het stressniveau binnen de organisatie. Denkt u hierbij maar aan de kant-en-klare personeelsgegevens (verloop, verzuim, absenteïsme…), het trainen van de hiërarchische lijn om moeilijke situaties te herkennen bij de werknemers of door uw werknemers individueel te wapenen tegen moeilijke situaties. 

Ten slotte kunt u zich ook voorbereiden op het ergste en tertiaire maatregelen klaar houden als een van uw werknemers inderdaad uitvalt ten gevolge van deze psychosociale risico's. Maar laten we hopen dat het zover niet hoeft te komen.

 

Stress?

Krijgt u al stress bij het denken aan psychosociale risico's of weet u niet waar te beginnen? U staat er niet alleen voor! ESQ Solutions kan u ondersteunen bij het incorporeren van uw psychosociaal welzijnsbeleid binnen de organisatie, het uitvoeren van een risicoanalyse psychosociale aspecten en het uitwerken van geschikte maatregelen.

Naast deze standaardtaken heeft ESQ Solutions ook allerhande tools voorhanden die u en het leidinggevend personeel kunnen ondersteunen om de werknemers beter te coachen en op positieve manieren met elkaar om te gaan en de cultuur binnen uw beleid bij te sturen.

Contacteer ons gerust via het contactformulier.

Terug naar overzicht