Collega Dennis op de rooster

In maart verwelkomden wij Dennis Pollet als nieuwe ESQ-collega. Als preventieadviseur met jarenlange ervaring is hij een echte meerwaarde voor onze klanten en staat hij altijd klaar om iedereen verder te helpen bij vragen en problemen. We polsten even naar hoe zijn eerste maanden bij ESQ zijn verlopen...

Wat vind jij bijzonder aan het ESQ team?

De samenwerking tussen de verschillende ESQ-collega’s en de grote betrokkenheid die iedereen toont, zijn een grote meerwaarde in dit team. We denken en werken allemaal op dezelfde manier en er is een goede sfeer in de groep. Professionalisme en werkplezier worden op een gezonde manier afgewisseld, waardoor het erg aangenaam werken is. Ik heb even getwijfeld om zelfstandig te beginnen als consultant, maar van nature uit ben ik een sociaal persoon die het leuk vind om samen te werken met anderen. Het is toffer in groep werken omdat je op elkaar kan terugvallen, samen staan we sterker. Ik kan mijn collega’s altijd bereiken als ik vragen heb en zelf sta ik ook altijd paraat voor mijn collega’s. Door het delen van ervaringen binnen de groep ontwikkelt alle kennis enorm snel. Zelfs na jarenlange ervaring leer ik in dit team nog bij.

Ik vergelijk mijn werk als consultant bij ESQ wat met een speler die een voetbalploeg iets kan bijbrengen. Je doet iets omdat je het graag doet en intrinsiek gemotiveerd bent. Een voetballer die meedoet voor de premies, maar niet gemotiveerd is, is geen meerwaarde voor de ploeg. Dit is net hetzelfde in een professionele omgeving; ik werk als consultant omdat ik graag kennis deel. Ik doe dit werk graag!

naamloos-221.jpg

Wat is het grote verschil tussen werken als interne preventieadviseur of als externe consultant?

Ik heb jarenlang als interne preventieadviseur gewerkt. De overschakeling naar consultant is dan ook niet zonder twijfel gegaan. Ik heb hier lang over nagedacht en met veel mensen over gesproken. Als interne persoon zit je dagdagelijks in hetzelfde bedrijf en ontbreekt soms de tijd om projecten gericht af te werken.

Het grote voordeel als extern consultant is dat ik nu veel gerichter zaken kan afwerken omdat dit ook verwacht wordt. Door de grote betrokkenheid die wij vanuit ESQ naar de klant toe tonen, heb ik niet echt het gevoel dat ik als externe consultant werk voor een onderneming maar er ook een onderdeel van ben. Als betrokken consultant probeer ik mij ook steeds in te werken, net zoals een intern persoon. Van nature uit ben ik een doordrijver en als ik begin aan een afgelijnd project, zie ik vaak nog andere punten ter verbetering. Ik geef dan ook graag feedback omtrent mogelijke verbeterpunten. Het zit in mijn aard om elke dag het verschil te willen maken en vooruitgang te boeken.

Wat is de oneliner die jou typeert?

Al mijn kennis en ervaring wil ik delen met iedereen die het wil.

Bovenop mijn job als consultant bij ESQ ben ik ook lesgever voor praktische machineveiligheid en recent ook mechanische transportmiddelen. Tijdens deze sessies kan ik eveneens mijn kennis en ervaring delen met toekomstige preventieadviseurs.

Mensen tips en tricks geven en ervaring/kennis bijbrengen maakt wel degelijk een verschil. Organisaties meehelpen doen groeien, ook de missie van ESQ, is iets waar ik mij volledig in kan vinden.

Wat zijn jouw tips voor preventieadviseurs?

Blijf geloven in jezelf en laat niet toe dat anderen jou onnodig doen twijfelen.

Daarom is het ook goed dat we in team werken. De ESQ-medewerkers kunnen op elk moment van de dag terecht bij ervaren collega’s waardoor ze altijd ondersteuning vinden.

Wat wil je bereiken als consultant?

Het is mijn doel als consultant om elke dag opnieuw te verbeteren en helpen het verschil te maken. Mensen opnieuw uitdagen om telkens opnieuw dat tikkeltje beter te worden. Elke dag opnieuw werken aan de veiligheidscultuur, ongevallen en incidenten reduceren en elke dag stappen vooruit gaan.

Wat was jouw mooiste ervaring als preventieadviseur?

Het hoogtepunt in mijn carrière was toen ik tewerkgesteld was in een groot bedrijf met een verouderde structuur en met een werkwijze die vooral op “reactief” handelen was gericht. Door de implementatie en intensieve begeleiding van een gestructureerde, stapsgewijze werkwijze, namelijk WCM (world class manufacturing), werd er duidelijk vooruitgang geboekt mbt tevredenheid en betrokkenheid van de werknemers. Dit resulteerde dan logischerwijs tot een verbeterde veiligheidscultuur, met een daling van de incidenten en accidenten.

Valt de ESQ-aanpak binnen jouw verwachting?

Ja! ESQ komt volledig overeen met de manier waarop ik dingen wil aanpakken en mijn manier van denken.

Terug naar overzicht