Een vlotte transitie naar ISO9001:2015 bij Recticel Wetteren

In juni hernieuwde Recticel Wetteren met succes zijn ISO 9001:2015 certificaat. ESQ Solutions heeft de transitie van de oude naar de nieuwe norm samen met de Recticel teams begeleid.

De site van Recticel te Wetteren beschikt over 2 grote afdelingen:  de productie afdeling Flexible Foams, waar flexibele polyurethaan schuimen worden geproduceerd voor verschillende doeleinden en de Research & Development afdeling, SID, waar onderzoek en ontwikkeling voor de hele Recticel-groep wordt uitgevoerd.

RECGR logo Quadri pos (002).jpg

De ESQ-aanpak toegelicht

In eerste instantie werd beslist om de begeleiding van beide afdelingen gesplitst uit te voeren. Het grote verschil in processen - een productieproces ten opzichte van een project management proces – maakte een gezamenlijke aanpak moeilijk.

Op basis van de algemene procesmap van beide entiteiten, waarbij duidelijk onderscheid werd gemaakt tussen de sturende, primaire, ondersteunende en uitbestede processen, werden de proceseigenaars geïdentificeerd en opgeleid in de nieuwe norm.

De volgende stap omvatte het uitwerken van de processen, samen met de proceseigenaars aan de hand van SIPOC’s (Supplier, Input, Proces, Output, Customer) en het identificeren van de risico’s en opportuniteiten. Deze werksessies hebben ervoor gezorgd dat enerzijds de kennis van de norm veel meer verspreid werd in de organisatie en anderzijds ook het eigenaarschap rond kwaliteit groeide. In totaal werden een 30-tal processen op die manier in kaart gebracht.

Prioriteiten werden toegekend aan de geïdentificeerde risico's en opportuniteiten aan de hand van de Kinney-methode. Dit vormde de basis voor het kwaliteitsplan voor de beide afdelingen. Met deze bottom-up aanpak wordt het ISO-systeem meer gedragen door de proceseigenaars en hun medewerkers en wordt kwaliteit nog meer verspreid over de ganse organisatie, inclusief de ondersteunende diensten.

De risico analyse met betrekking tot de gecentraliseerde diensten - zoals aankoop, HR, IT -  heeft meegeholpen om ook de behoeftes en verwachtingen van de beide afdelingen naar deze diensten toe transparanter te maken.

Tenslotte werd de nodige aandacht gegeven om via de context- en stakeholderanalyse de lokale strategie in lijn te brengen met de Corporate Recticel strategie.

Een getuigenis van onze voornaamste Recticel partners:

Wij willen in de toekomst graag nog samenwerken met ESQ Solutions. Wij appreciëren hun hands-on aanpak, het zich perfect kunnen verplaatsen in de structuur en cultuur van het bedrijf met al zijn complexiteit, en hun flexibiliteit in aanpak.
Getuigenis van Sofie Van Volsem QA/QC Manager Recticel Flexible Foams
De samenwerking met ESQ Solutions verliep bijzonder goed. Het aanreiken van heel wat handige tools en hun pragmatische benadering hebben geresulteerd in een zeer leerrijke en efficiënte omschakeling naar de nieuwe ISO 9001:2015 norm. TOP !!
Getuigenis van Bart Wallaeys Operations Manager Recticel SID (R&D)
Terug naar overzicht