Meta - Tec en Finemechanics in de kijker

Een match made in heaven

10 jaar geleden klopte Filip Lannoye, eigenaar en zaakvoerder van Meta-Tec (Beernem) en Finemechanics Europe (Laarne) aan bij ESQ Solutions met de vraag om hun ISO9001-systeem kritisch onder de loep te nemen.

Beide sites zijn gespecialiseerd in het CNC-draaien en -frezen van precisieonderdelen voor de industrie. Het was het begin van een mooie samenwerking met twee vestigingen met een duidelijke strategie, inzet op technologische processen, producten en knowhow én met oog voor de hoge kwaliteitseisen van de klant en voor de groei van hun medewerkers.

gebouw MT.png

Het kwaliteitssysteem van toen is ondertussen geëvolueerd van een ISO map in de kast naar een werkbaar en lean managementsysteem. Het systeem is gedragen in de volledige organisatie. Het helpt om duidelijkheid te scheppen over de taken en verantwoordelijkheden, op elk niveau. Het zorgt ervoor dat iedereen binnen Meta-Tec en Finemechanics Europe weet wat “kwaliteit” betekent voor zichzelf, hun producten en hun processen.  Elk stuk wordt met veel zorg geproduceerd door de operatoren en  de administratieve afhandeling wordt met volle aandacht voor de klant behartigd. Ondertussen zetten de bedrijven  meer en  meer in op automatisatie, echter zonder compromissen met betrekking tot de professionaliteit  van de medewerkers  en de kwaliteit van de producten en diensten.

Dankzij het ISO 9001-systeem wordt bewust tijd gemaakt om de strategie duidelijk te verwoorden en kritischer onder de loupe te nemen. De processen worden regelmatig in vraag gesteld zodat de bedrijven duurzaam kunnen groeien. En last but not least, beide bedrijven kunnen teren op een gedegen en goede naam bij klanten en andere stakeholders. Zo zijn ze preferred supplier bij een aantal OEM klanten. Elke interne en ook externe audit is telkens weer een staaltje van samen nadenken en elkaar challengen om zich nog waardevoller op te stellen in een steeds veranderende  markt.

IMG-20240307-WA0013.jpg

Collega Annick Van Damme heeft in de voorbije jaren Filip als betrokken zaakvoerder ondersteund bij het optimaliseren en efficiënter maken van de processen en het inzetten van de gepaste profielen en competenties hiervoor. Het team is ondertussen uitgebreid met de zonen van Filip, die eveneens het ISO Management Systeem met volle overtuiging dragen en verder verbeteren.  

Via de interne audits die ESQ Solutions jaarlijks uitvoert, kijken we met een kritische blik naar de organisatie en de mensen om hen te laten groeien naar een hoger niveau van kwaliteit, efficiëntie en veiligheid.  Tussenin vinden we het belangrijk om mee te sparren over belangrijke beslissingen in het verbeteren van de  efficiëntie van de processen en de organisatie.

IMG-20240318-WA0043.jpg

Ook voor de milieuvergunning lieten ze zich ondersteunen door het ESQ team. De aandacht voor het voldoen aan de wettelijke milieueisen wordt zo onderdeel van de bedrijfsstrategie. Tevens trekken Meta-Tec en Finemechanics Europe resoluut de kaart van preventie en zorg voor hun medewerkers, dit met ESQ als praktische partner voor opleiding en begeleiding.

De missie van ESQ is dat we groei bij mensen en organisaties ondersteunen en bevorderen. We zeggen binnen ESQ vaak dat we bij onze klanten een cultuur creëren om zaken te verbeteren en te optimaliseren. Dat we een mindset motiveren waarin de klanten zelf aan de slag gaan met kwaliteit van producten en processen en het betrekken van hun mensen hierbij. Dat onze klanten het ISO-systeem volledig zelf nemen, het beleven en het laten leven in hun organisatie. 

Collega Annick blikt terug

Deze Meta-Tec, Finemechanics Europe, ESQ samenwerking is uiteindelijk een mooie getuigenis van hoe we samen kwaliteit, milieu en veiligheid hebben helpen verhuizen van een “theorie op papier in de kast” naar “werkbare oplossingen” in een betrokken organisatie 😉. En daar zijn we fier op !

annick@esqsolutions.be
Terug naar overzicht