IATF16949 implementatie bij Belgian Shell Ghent

De Belgian Shell Ghent Plant, fabrikant van smeervetten, kreeg van enkele van hun klanten de vraag om IATF16949 – de kwaliteitsnorm voor automobielleveranciers -  te implementeren. Daarom klopte het bedrijf met hun vraag aan bij ESQ Solutions en dit beloofde een uitdagend project te worden.

shutterstock_136924790.jpg

Enerzijds zijn er de specifieke IATF vereisten, die strenger zijn dan de klassieke ISO9001-normeisen. Anderzijds is er de specifieke organisatiecontext, eigen aan een multinational met diverse remote en uitbestede processen. 

Een extra uitdaging aan dit project was dat de IATF eisen geschreven zijn en makkelijk implementeerbaar zijn voor stukgoed producenten (zoals spuitgietstukken, band/wielcombinaties, metalen onderdelen,…), met uitgesproken klantenvereisten die duidelijk in de contracten vermeld zijn. De Belgian Shell Ghent Plant is een 2nd en 3rd Tier supplier, het ontwerp en de ontwikkeling  van het product wordt niet door de klant bepaald, maar vooral intern op basis van functionele eisen. 

Bovendien gebeurt de productie van een vet in een batchproces. Dit betekent dat voor de (verplichte) IATF core tools zoals PPAP (Production Part Approval Process), PFMEA (Process Failure Mode & Effects Analysis), SPC (Statistical Process Control) en MSA (Measurement System Analysis) wat vertaalwerk moest gebeuren. Met andere woorden denken vanuit een ‘stukgoed–wereld’ met duidelijke tekeningen, eisen naar maten, toleranties en toolings naar een ‘batchproces-wereld’ met zijn productieproces, specificaties, testen en methodes eigen aan de productie- en kwaliteitscontrole  van smeervetten.

Shell-logo.png

De ESQ tandem Annick en Willem startte met een gedetailleerde gapanalyse ten opzichte van de IATF16949 en een duidelijke projectplanning en taakverdeling. Samen met de Belgian Shell proceseigenaars gingen ze aan de slag om een managementsysteem uit te werken. Een werkbaar en praktisch systeem, dat niet alleen voldoet aan de eisen van IATF 16949, maar ook, en vooral een meerwaarde biedt voor de organisatie. Proces per proces werd onder de loep genomen, kritisch geëvalueerd en geoptimaliseerd.

 

ESQ Solutions interne audits kwaliteit.jpg

Na een traject van 18 maanden kon de IATF certificatie audit in december 2020 succesvol worden afgerond, zonder tekortkomingen! Een huzarenstukje van het hele Belgian Shell team. Wij als ESQ zijn fier even deel te mogen hebben uitmaken van dit topteam!

Wil je graag meer weten over onze lessons learned voor implementatie van de IATF in een 2nd / 3rd tier bedrijf met een batchproces? Klik hier voor de samenvatting.

 

Terug naar overzicht