Nieuw FMEA handboek in de maak!

Op de website van het AIAG (Automotive Industry Action Group) wordt de komst van een nieuw FMEA handboek aangekondigd met publicatie in juni 2019.

 

Het FMEA handboek geeft duidelijke richtlijnen omtrent het opmaken van een Failure Mode & Effects Analysis voor automotive producten en is verplicht om te volgen vanuit de IATF16949:2018. Ook binnen ISO9001-gecertificeerde organisaties wordt FMEA toegepast als methodiek voor het inventariseren en beoordelen van de kwaliteitsrisico's.

 

Het doel van het nieuwe FMEA handboek is om het FMEA proces te verbeteren en het zo de leveranciers in de automotive supply chain gemakkelijker te maken om te voldoen aan de klanteneisen. Het nieuwe FMEA handboek harmoniseert de eisen van AIAG én VDA om tegemoet te komen aan de complexiteit van de verschillende OEM-specifieke eisen.

 

We geven hieronder alvast een korte samenvatting van de meest opvallende wijzigingen.

De nieuwe publicatie stelt een 7 stappen aanpak voor om een FMEA op te maken. Meer aandacht wordt besteed aan de technische formulering van de faalkansen en effecten in een FMEA waardoor het nog meer een tool wordt om een volledige en duidelijk inzicht in processen te krijgen.

De voorbereiding van het FMEA proces komt nog meer aan bod in het nieuwe handboek. Hoe meer informatie er van tevoren reeds wordt verzameld (omtrent klachten, interne afwijkingen, recalls,...) en hoe beter er verduidelijkt wordt wie welke rol opneemt in de opmaak van het FMEA proces (moderator, deelnemers, management,...), hoe effectiever het FMEA proces wordt.

Tenslotte worden de gebruikte criteria in de FMEA meer gespecifieerd. Onder meer in de detectie score wordt ook de effectiviteit van aanwezige controlemaatregelen meegenomen. Het begrip "RPN" (risk priority number) wordt hernoemd naar "AP" (action priority) waarbij niet enkel acties genomen moeten worden indien een bepaald level behaald wordt, maar ook naar de combinatie van S(everity), O(ccurrence) en D(etection) scores gekeken zal moeten worden.

 

Een whitepaper over de wijzigingen is reeds beschikbaar via deze link.

ESQ volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt jullie zeker op de hoogte. Wil je nu reeds verdere informatie over FMEA, dan kan je ons contacteren via ons contactformulier.

Terug naar overzicht